728 X 90

Ενημέρωση για την καλλιέργεια του δημητριακού «ΖΕΑ»

By dimitris — Μαΐου 30, 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ- ΕΛΑΤΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΑΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31  ΜΑΪOY 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ   7 ΜΜ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΥ ΖΕΑ.

 

 

         

   

 

 

     ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΕΛΑΤΕΙΑΣ                             ΕΑΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

(4) Readers Comments

  1. ΣΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
    Reply →
    5 Ιουνίου 2013 at 10:17

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΤΕ!!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ??

  2. BiomassLamia
    Reply →
    13 Ιουνίου 2013 at 06:05

    Οι καλλιεργητικές τεχνικές και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι ίδια με τις άλλες ποικιλίες μαλακού σιταριού. Οι αποδόσεις του κυμαίνονται ανάλογα με την περιοχή, με βάση και τις αποδόσεις των άλλων ποικιλιών σιταριού. Tο ύψος του φτάνει 85 μέχρι 105 εκ. αλλά δεν πλαγιάζει εύκολα από τον αέρα και τη βροχή, γιατί, όπως είναι δίκοκκος ο σπόρος, φυτρώνει με διπλή ρίζα με μεγάλο θύσανο και έχει πολύ ανθεκτικό στέλεχος. Είναι ευκολότερο στη καλλιέργεια, γιατί έχει δυνατή και πυκνή ρίζα με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται με επιτυχία τα ζιζάνια, ο δε καρπός του, προφυλαγμένος από τον φλοιό, αντέχει περισσότερο στις ασθένειες και κάνει ασφαλέστερη τη διατήρησή του στην αποθήκη μετά τη συγκομιδή. Το καλλιεργητικό κόστος είναι το ίδιο με τη συμβατική καλλιέργεια σιταριού. Η τιμή του πιστοποιημένου σπόρου είναι ακριβότερη, αλλά όταν επιμεριστεί στα παραγόμενα κιλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος.

  3. ΝΤΙΝΟΣ
    Reply →
    12 Ιουλίου 2013 at 17:25

    ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΟΥ ΖΕΑ – ΖΕΙΑ ΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ FRAWKEUCORN ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟ ΣΠΟΡΟ ΝΤΙΝΚΕΛ – ΜΕΤΑΛΑΓΜΕΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο PITEZ FCANK. ΚΥΡΙΟΙ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ….

  4. ΠΡΟΚΟΠΗΣ
    Reply →
    13 Αυγούστου 2013 at 15:38

    Αλίευσα από το site poulithragr.blogspot.com/2013/07/blog-post_15.html‎ Στην αμυγδαλιά θέρισαν τη ζέα το αρχαίο δίκοκκο σιτάρι τα εξής σχόλια/ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 1, Με όλο το σεβασμό στούς συναδέλφους-αγρότες και επειδή θεωρώ ότι η ανάρτησή σας δεν έχει μόνο λαογραφικό-τουριστικό ενδιαφέρον , θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω μερικές σκέψεις μου. Πολύ καλή η προσπάθεια με το μαυραγάνι. Είναι όμως το μαυραγάνι πού καλλιεργούσαν οι παππούδες σας στην περιοχή; Καθώς θα γνωρίζετε ειδικά το μαυραγάνι έχει γίνει αντικείμενο βελτίωσης και βρίθει η αγορά από ποικιλίες του πού είναι ιδιοκτησία τού δημιουργού, υβρίδια δηλαδή, πού τα αγοράζουμε από τούς γεωπόνους και τις εταιρείες σπόρων, με αποτέλεσμα ο γεωργός να μπορεί μεν να κρατήσει σπόρο, ο οποίος όμως βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Παλιά υπήρχαν πολλές ποικιλίες, τόσο σε σκληρό όσο καί σε μαλακό στάρι καί κάθε περιοχή είχε τη δικιά της ποικιλία με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Αν είναι το μαυραγάνι της περιοχής σας τότε τα αποτελέσματα θα είναι άριστα. Θυμίζω πως σήμερα 2013 την μεγαλύτερη καλλιέργεια σιτηρών κατέχουν τα υβρίδια της ποικιλίας μαυραγάνι, που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα παλιά. Ειναι επίσης γνωστό ότι ο παλιός σπόρος δεν έχει ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ σε αντίθεση με τα υβρίδια, γιά να ξέρουμε τι λέμε. Είναι σαν να καλλιεργείς μαυραγάνι , όπως το ΒΟΒ τού Ζουλιάνη καί να θεωρείς πως καλλιεργείς παραδοσιακή ποικιλία, ντόπια. Απλά δεν γίνεται.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2.Ερχόμαστε τώρα στο θερισμό σας της “ΖΕΑΣ”. Δυστυχώς πέσατε θύματα καί εσείς, όπως πολλοί από μας , της απάτης πού έχουν στήσει Ελλαδέμποροι , όπως πολλοί γεωργοί καί όψιμοι καλλιεργητές με αντίκτυπο καί στούς καταναλωτές. Δυστυχώς συμμετέχουν με τις “αναλύσεις τους“, οικονομικές καί γεωπονικές δημοσιογράφοι έγκριτων εφημερίδων, όπως ο κ. Νάνος στις αναρτήσεις σας. Με πρωτεργάτες το ΠΑΜ καί ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΝ τού κ. Βιτάλη, τον κ. Παχόπουλο από την Κατερίνη καί τον κ. Κοσμίδη, αποσχισθέντα από το ΠΑΜ (αν καί οι δύο τελευταίοι έπαψαν να το αποκαλούν ζέα, αλλά δίκοκκο στάρι) έχουν εισάγει σπόρους ύποπτους -ακτινοβολημένους - γενετικά βελτιωμένους -τροποποιημένους - μεταλλαγμένους τελικά, πού τούς έχουν βαπτίσει ως “ζέα-ζειά” καί με ψεύτικες υποσχέσεις καί τυχάρπαστες οικονομικές αναλύσεις, όπως ανέφερα καί καλλιεργητικές μεθόδους υπόσχονται πέραν της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ απατηλά κέρδη μέχρι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Βεβαίως η αλήθεια θα λάμψει , αλλά μέχρι τότε θα έχουν πετύχει τούς σκοπούς τους. Δηλαδή την εξαφάνιση κάθε γηγενούς ποικιλίας, όχι μόνο τού δίκοκκου καί τού μονόκοκκου σταριού, αλλά κάι κάθε άλλης ντόπιας ποικιλίας. Αγαπητοί φίλοι οι αποδόσεις στούς αβελτίωτους ντόπιους σπόρους ήταν πάντα καί είναι μικρές (άλλωστε το γεγονός μαρτυρά και ο παραγκωνσιμός τους από τούς σύγχρονους αγρότες μας) . Το προϊόν αλωνίσματος , (ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΛΟΙΩΣΗ), πουθενά σε όλον τον κόσμο δεν πωλείται από τον αγρότη στην καλύτερη περίπτωση πάνω από 0,40 λεπτά/κιλό καί μάλιστα το βιολογικό. Το αξιοποιήσιμο τελικό προϊόν γιά άλευρα καί μετά γιά μεταποίηση θα προέλθει με την χρησιμοποίηση αλυσίδας πανάκριβων μηχανημάτων, ούτως ώστε να απομακρυνθούν τα λέπυρα, μουστάκια, σπασμένα, ατροφικά πού θα πάνε στα σκύβαλλα. Με την διαδικασία αυτή θα απομείνει από το αρχικό προϊόν το 30 με 40%. Η οικονομική ανάλυση τού δημοσιογράφου δεν είναι αληθής γιά τον τίμιο κουρασμένο αγρότη. Αφορά τα αρπακτικά πού μυρίστηκαν εθνική σωτηρία και χρήμα. Πουλάνε σπόρους από το χωράφι σε παγκόσμια πρωτοτυπία 1,70-5,00 ευρώ το κιλό άκουσον-άκουσον. Σπόρους πού τούς βαπτίζουν ως “ζεα-ζειά”, ενώ είναι εισαγόμενοι γενετικά βελτιωμένοι καί ακτινοβολημένοι. Αφού όλα είναι εισαγόμενα έχουν το καθένα το δικό του όνομα, γιατί λοιπόν δεν χρησιμοποιούν το όνομα αυτό; (emmer , αν είναι emmer, farro, αν είναι farro, dinkel, αν είναι dinkel και βεβαίως franckenkorn. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. ΑΝΑΡΤΗΣΗ 3. Στις φωτογραφίες σας μου θυμίζετε τις παλιές καλές εποχές της γεωργίας. Εμείς οι υποψιασμένοι όμως , μετά το πέρασμα της πρώτης εντύπωσης με τις αναμνήσεις πού προκαλούν δεν μπορούμε να μήν σταθούμε στην πραγματικότητα. Βλέπουμε λοιπόν να καλλιεργείτε ένα μαλακό στάρι, τύπου Dinkel. Δεν είναι βέβαια κάν ένα παραδοσιακό σιτηρό (από τις χιλιάδες ποικιλίες πού υπάρχουν), αλλά είναι ακτινοβολημένο υβρίδιο μεταλλαγμένο FRANCKENKORN. Το έχει δημιουργήσει ο Peter Franck Γερμανός δημιουργός ποικιλιών, το 1995, καταγεγραμμένο στον Γερμανικό Εθνικό Κατάλογο το 2000 με αριθμό καταχώρησης ΡΙ-587201 (http://parembasi1.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html) (http://wheatpedigree.net/sort/show/24032). Οι σπόροι αυτοί είναι άκρως επικίνδυνοι γιά αυτούς όπως εσείς πού θέλετε να καλλιεργήσετε καί να διατηρήσετε ντόπιες ποικιλίες, αλλά καί γιά τούς καταναλωτές. Οχι μόνο , λόγω επιθετικότητος πρός τις ντόπιες ποικιλίες, θα προσβάλλουν καί θα τροποποιήσουν αυτές, αλλά θα τις εξαφανίσουν. Εtσι νομίζω ότι πρέπει να ενημερωθείτε για τα παραπάνω καί να ενημερώσετε καί εμάς γιά την προέλευση των σπόρων. Υ.Γ. Ακόμα καί άν συνεχίσετε να καλλιεργείτε καί να καλλιεργούμε υβριδικούς σπόρους σαν “ζέα-ζειά” πως θα μπορέσουμε να μεταποιήσουμε τα προϊόντα μας; Με ποιό όνομα θα τα εμπορευτούμε αφού υπάρχει απαγόρευση τόσο από το επίσημο Κράτος , όσο καί από τα δικαστήρια, όπως αναφέρουν όλα τα σχετικά blogs, όπου υπάρχει κινητικότητα καί πραγματικός οργασμός γιά να ξεσκεπαστεί όλη αυτή η απατηλή φρενίτιδα περί “ζέας-ζειάς” καί το εύκολο χρήμα καί αποδοτικότητα, από σοβαρούς ανθρώπους , γεωργούς καί γεωπόνους (όχι από αυτούς πού μας γεμίζουν φυτοφάρμακα). Η καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών καί η οικολογική –παραδοσιακή γεωργία θα μας ανταποδώσει τούς κόπους μας σε βάθος χρόνου, πρέπει όμως να προηγηθούν οι κόποι μας.

Leave A Reply

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Επικοινωνία

info@e-tithorea.gr etithorea@gmail.com

Διαφημίσεις

mparouti maria
morera logo2
KARTA-ANGELA2 siasiakos-banner2