Πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για το Ζωγράφο Γιάννη Πετάνη στη Τιθορέα

By dimitris — Αυγούστου 15, 2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012 η εκδήλωση προς τιμήν του ζωγράφου Γιάννη Πετάνη, που διοργάνωσαν στη Τιθορέα (Βελίτσα) οι σύλλογοι ΕΤΜΟΤ και Ένωση Τιθοριέων. Ο κόσμος που παραβρέθηκε στην αίθουσα του  πνευματικού κέντρου Τιθορέας είχε την δυνατότητα να δει από κοντά το πολύ σπουδαίο έργο, αλλά και να ακούσει αρκετά σημαντικά στοιχεία για τη ζωή του καλλιτέχνη (κατοχή – εξορία). Το έργο του Γιάννη Πετάνη είναι μοναδικό, ιστορικής αξίας, καθώς οι περισσότεροι πίνακες έχουν δημιουργηθεί την περίοδο που ο καλλιτέχνης βρισκόταν στην εξορία (Μακρόνησο – Ικαρία), και το περιεχόμενό του σε παραπέμπει άμεσα στις δύσκολες εκείνες συνθήκες διαβίωσης.  Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό στοιχείο του έργου, είναι οι πολλές (υπαρκτές) προσωπογραφίες  των συγκρατουμένων του τα δύσκολα χρόνια της εξορίας. Για την σπουδαιότητα του έργου του Γιάννη Πετάνη  μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Τιθορέας κ.Πολύμερος, όπου χαρακτήρισε τον καλλιτέχνη έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους εν ζωή. Οι πίνακες του Γιάννη Πετάνη θα παραμείνουν στο πνευματικό κέντρο Τιθορέας όπου θα μπορεί ο κόσμος να τους επισκέπτεται, μέχρι το Σάββατο 18 Αυγούστου.      

 

(1) Reader Comment

  1. Γιώργος Πολύμερος
    Reply →
    16 Αυγούστου 2012 at 09:27

    Ο Γιάννης αξίζει πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούμε να διανοηθούμε και είναι τιμή μας που ζει ανάμεσά μας. Όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σε μία χώρα που σαν τον αρχαίο Κρόνο τρώει τα παιδιά της, έτσι και όσοι αξίζουν, αναγνωρίζονται και τιμώνται αλλά...πάντα μετά θάνατον. Το ίδιο συνέβη και με έναν άλλον μεγάλο δημιουργό τον Στάθη Γρίβα. Όσο ήταν εν ζωή λίγοι τον ήξεραν και λιγότεροι ντόπιοι γνώριζαν το έργο του. Κι ας είχε διεθνή ακτινοβολία. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πετάνη, τον Γιάννη μας. Λίγοι ντόπιοι τον αναγνωρίζουν. Θες η ζήλεια, θες η μικρότητα, τον πήρε η μπάλα κι αυτόν. Μα τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν κάποια στιγμή. Και στην έσχατη θέση που βρίσκεται η χώρα μας θα πρέπει να πιαστούμε απο αξίες και παραδείγματα ήθους και βίου. Κι ο Γρίβας κι ο Πετάνης ήταν και είναι λαμπρά παραδείγματα ήθους και ανιδιοτελούς προσφοράς. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους συλλόγους που έκαναν αυτή την συγκινητική εκδήλωση. Γιώργος Πολύμερος.

Leave A Reply

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

.

Επικοινωνία

info@e-tithorea.gr etithorea@gmail.com

Διαφημίσεις

mparouti maria
morera logo2
KARTA-ANGELA2 siasiakos-banner2